Komunikat w sprawie ustawy o systemie monitorowania drogowego przewozu towarów

Szanowni Klienci,

W najbliższych dniach wejdzie w życie ustawa o systemie monitorowania drogowego przewozu towarów, celem zwalczenia problemu związanego z tzw. ”pakietem paliwowym” i wyłudzeniami podatku VAT w obrocie paliwami ciekłymi. Monitoringowi zostaną poddane określone grupy towarów, do których należą m.in.:

• wyroby zawierające alkohol etylowy (również skażony)
• paliwa silnikowe
• oleje opałowe i smarowe
• niektóre wyroby chemiczne
• biokomponenty do paliw
• susz tytoniowy

Lista towarów wraz z treścią ustawy znajduję się pod tym linkiem: http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/PrzebiegProc.xsp?id=355D3498A69C6EC6C12580B4005234A3

Projekt ustawy określa obowiązki podmiotów uczestniczących w przewozie towarów – podmiotu wysyłającego i odbierającego towar oraz przewoźnika.

Monitorowanie przewozów będzie realizowane poprzez rejestrację grup towarów w rządowym Systemie Elektronicznego Nadzoru Towarów (SENT). Zadaniem Klienta zlecającego przewóz wyszczególnionych grup towarów będzie dokonanie rejestracji, celem otrzymania numeru referencyjnego, po czym przekazanie numeru przewoźnikowi oraz odbiorcy towaru.

Jako operator logistyczny świadczący usługi transportu drogowego przygotowujemy się do nowych regulacji, zarówno operacyjnie jak i systemowo. O szczegółach poinformujemy po wejściu ustawy w ostatecznym kształcie.

Z poważaniem,
Zespół ROHLIG SUUS Logistics